Afscheid

Vanaf het moment van overlijden breekt een moeilijke periode aan. Uiteraard is er op de eerste plaats het verlies dat nabestaanden te verwerken krijgen. Maar dat is niet alles. Direct na een overlijden moeten er veel praktische zaken worden geregeld. In de eerste plaats voor de uitvaart, maar ook voor de periode daarna. Hierna volgt een kort overzicht van zaken waarmee u wordt geconfronteerd.

Wat eerst te doen

Bij een overlijden moet allereerst de huisarts de dood constateren. Vervolgens volstaat één telefoontje naar het volgende telefoonnummer: 06 1144 4417, dit nummer is dag en nacht bereikbaar. Eén van de uitvaartleidsters  neemt direct contact met u op om samen met u de uitvaart te bespreken. Om de uitvaart volgens persoonlijke wensen vorm te geven. Er zijn er veel mogelijkheden. Samen met u wordt besproken welke vorm u kiest voor het afscheid. Zo zijn er een aantal praktische vragen met betrekking tot de uitvaart welke meteen aan de orde komen, zoals de keuze tussen begraven of cremeren, of speciale wensen ten aanzien van de uitvaartplechtigheid. Wel of geen kerkdienst, kortom er valt een heleboel te bespreken. Bovendien kan de uitvaartleider u een duidelijk overzicht geven van de kosten. Ook kan hij de verplichte aangifte van het overlijden bij het bevolkingsregister van de gemeente voor u doen.

Opbaren thuis of in een uitvaartcentrum?

Voor het opbaren van de overledene zijn er een aantal mogelijkheden. Indien de omstandigheden het toelaten, kunt u ervoor kiezen om de overledene thuis op te baren. De voor- en nadelen worden samen met u besproken. Wij verzorgen de noodzakelijke koeling en geven u verder advies.

Maakt u liever gebruik van een externe opbaargelegenheid dan bij u thuis? In Hoorn zijn er diverse uitstekende uitvaartcentra waar u gebruik van kunt maken. Uitvaartcentrum Dekker, Johannes Poststraat in Hoorn. (voormalige r.-k.- Engelbewaarders kerk). Ook het crematorium in Hoorn beschikt over eigen opbaargelegenheid en een 24-uurs kamer.

Bij de meeste uitvaartcentra is er een mogelijkheid om 24 uur per dag de overledene te bezoeken, waarbij u de beschikking heeft over een intieme familiekamer om samen te zijn.